Косъм – устройство

Косъмът е уникално творение на природата. Той изглежда много тънък, но всъщност е много устойчив. Едно косъмче може да издържи тежест от 100 гр. Косъмът расте приблизително с 1 см на месец.

Космен цикъл
косъмкосъм Космите растат от корена и имат цикъл от три последователни     фази: Анаген – активна фаза на растеж (от 3 до 6   години) Катаген – фаза на обратно развитие             (приблизително 3 седмици) Телоген – косъмът     умира и отпада, а после се замества от нов косъм.   Космите във фаза анаген съставляват 85% от             цялата коса. Нормално, на ден отпадат от 50 до       100 косъма. В живота на човека се редуват 25           космени цикъла.

При нормален, неувреден ствол на косъма, много малко вода може да прониква или да излиза от кортекса. Причина за това е, че кутикулата е запазена и почти не пропуска вода. Шампоаните не увреждат кутикулата, но когато косата е подложена на химически процедури, като боядисване и къдрене, химикалите трябва да проникнат в косъма и затова след такива процедури, кутикулата никога не може да се върне в първоначалното си положение.

На снимки, направени с микроскоп се виждат уврежданията, които се причиняват на космите от химически и механични причини. химически увреден косъм

Косъмът на снимката вдясно изглежда по този начин след студено къдрене. По същия начин изглеждат и увредените от боядисване и изрусяване косми. Подобно увреждане не може с нищо да се поправи. Единственото, което може да се направи, е да се подстриже.

увреждане на косъма от топиране Косъмът на снимката вляво е увреден след силно  топиране със ситен гребен.  Гребенът се е движел  срещу люспичките на кутикулата и ги е увредил.  При такова увреждане, може да се опитат някои средства за заглаждане на косъма.  Успехът е съмнителен, но понякога помага.

Comments are closed.